GA - Google Analytics

GA – Google Analytics

Google Analytics, ofta förkortat GA, är ett kraftfullt verktyg från Google som används för att analysera trafik på en webbplats. Det hjälper webbplatsägare att förstå hur besökare interagerar med deras innehåll, vilka sidor som är mest populära, var trafiken kommer ifrån, och mycket mer.

Genom att dyka ned i data som GA tillhandahåller kan företag och marknadsförare fatta mer informerade beslut kring deras online-strategi. Utöver detta ger det också insikter om besökarnas beteende, vilket kan vara avgörande för att förbättra användarupplevelsen och konverteringsgraden på en webbplats.

Google Analytics: En komplett guide av GA

Google Analytics, känd som GA bland proffsen, är mer än bara ett analysverktyg. Det är nyckeln till att förstå din online-publik, optimering av din webbplats och upptäcka nya möjligheter för tillväxt. Denna guide kommer att dyka djupt in i världen av GA, avslöja dess funktioner och visa dig hur du kan utnyttja det fullt ut.

Vad är Google Analytics?

Google Analytics är ett kostnadsfritt webbanalysverktyg från Google som hjälper webbplatsägare att förstå och analysera deras webbplatstrafik. Med GA kan användarna se var deras besökare kommer ifrån, vilka sidor de besöker, hur länge de stannar, och mycket mer. All denna information samlas in och presenteras i lättförståeliga rapporter, vilket gör det till ett ovärderligt verktyg för alla som äger eller driver en webbplats.

Varför är Google Analytics viktigt?

I en digital värld där data styr beslutsfattandet, står Google Analytics som en brygga mellan din webbplats och denna data. Genom att förstå din publik och hur de interagerar med din webbplats, kan du göra välgrundade val kring design, innehåll, marknadsföring och mer. Det ger också värdefulla insikter om vilka marknadsföringskampanjer som fungerar bäst, var dina besökare kommer ifrån, och vilka områden av din webbplats som kan behöva förbättring.

Kort sagt, utan GA fiskar du i mörkret; med det, har du en kraftfull ficklampa som lyser upp din väg framåt.

Installation och konfiguration av Google Analytics

För att dra nytta av allt som Google Analytics erbjuder, börjar resan med installation och konfiguration. Denna process är inte bara att lägga till en kodsnutt på din webbplats. Det handlar om att skapa rätt miljö för datainsamling, säkerställa att informationen är korrekt och anpassa inställningarna efter dina specifika behov.

Skapa ett Google Analytics-konto

Innan du kan börja analysera webbplatsens trafik, måste du först skapa ett konto på Google Analytics. Detta är en relativt enkel process. Besök Google Analytics webbplats, logga in med ditt Google-konto (eller skapa ett om du inte redan har ett), följ instruktionerna för att lägga till din webbplats och snart kommer du att få en spårningskod att integrera på din webbplats.

Integrera med din webbplats

När du har din spårningskod från Google Analytics, är nästa steg att integrera den med din webbplats. Beroende på vilket CMS (Content Management System) du använder, kan detta göras manuellt genom att lägga till koden i sidans huvud, eller via plugins som automatiskt lägger till koden åt dig. Efter att koden har lagts till, börjar Google Analytics omedelbart spåra och samla in data från din webbplats.

Ställa in mål och händelser

För att verkligen förstå hur användarna interagerar med din webbplats, är det viktigt att ställa in mål och händelser i Google Analytics. Mål hjälper dig att spåra konverteringar, som kan vara allt från ett nyhetsbrevsregistrering till ett köp. Händelser, å andra sidan, låter dig spåra specifika interaktioner på din webbplats, såsom klick på en knapp eller nedladdningar av en fil. Genom att konfigurera dessa, får du en djupare insikt i din webbplats prestanda och användarbeteende.

Gränssnittet och dess funktioner

Google Analytics erbjuder ett intuitivt gränssnitt som är fyllt med kraftfulla funktioner. Det primära syftet med detta gränssnitt är att göra det möjligt för användare att snabbt granska, analysera och tolka data om sin webbplats och dess besökare. Från första sidan till avancerade rapporter, varje funktion är utformad för att ge insikter som kan förvandla sättet du ser på din online närvaro.

Översiktspanelen

När du först loggar in på Google Analytics, välkomnas du av översiktspanelen. Detta är din snabba snapshot av hur din webbplats presterar. Här kan du se saker som antal besökare, sidvisningar, genomsnittlig sessionstid och många andra värdefulla datapunkter. Denna vy är anpassningsbar, vilket gör att du kan välja vilka uppgifter du vill ha direkt tillgång till när du loggar in.

Anpassade rapporter och dashboards

En av de mest kraftfulla funktionerna i Google Analytics är möjligheten att skapa anpassade rapporter och dashboards. Istället för att luta dig på fördefinierade rapporter, kan du själv välja vilka datapunkter som är mest relevanta för dina behov och skapa rapporter runt dessa. Dashboards, å andra sidan, ger dig möjlighet att ha alla dina viktigaste mätpunkter på en enda skärm, vilket gör det enkelt att snabbt ta pulsen på din webbplats.

Realtidsrapportering

För dem som vill ha uppdateringar i realtid erbjuder Google Analytics en realtidsrapportering. Denna funktion visar exakt vad som händer på din webbplats just nu. Du kan se var besökarna kommer ifrån, vilka sidor de tittar på, och även hur länge de stannar. Detta är särskilt användbart för att övervaka omedelbar effekt av kampanjer eller för att snabbt identifiera och åtgärda problem som kan uppstå på din webbplats.

Analys av trafikkällor

Att förstå var din trafik kommer ifrån är kritiskt när du ska bestämma hur du optimerar din webbplats och din marknadsföring. Google Analytics erbjuder omfattande verktyg för att bryta ner och analysera din trafik baserat på dess ursprung, vilket ger dig insikt i vilka kanaler som fungerar bäst för dig och var det finns utrymme för förbättring.

Direkt, organisk, betald och referens trafik

Varje besökare kommer till din webbplats från en viss källa, och Google Analytics kategoriserar dessa källor på några huvudsakliga sätt:

 1. Direkt trafik: Detta representerar besökare som skrivit in din webbadress direkt i sin webbläsare eller klickat på en bokmärke. Detta är ofta besökare som redan är bekanta med ditt varumärke eller din webbplats.
 2. Organisk trafik: Dessa besökare hittade din webbplats genom en sökmotor som Google eller Bing, men inte genom betalda annonser. Detta representerar den trafik du tjänar genom att ranka bra för vissa sökord.
 3. Betald trafik: Detta inkluderar besökare som kommer till din webbplats genom betalda annonser, till exempel Google Ads. Att ha insikt i hur din betalda trafik presterar kan hjälpa dig att bestämma var du bör lägga dina annonseringsbudgetar.
 4. Referens trafik: Dessa besökare klickade på en länk från en annan webbplats för att komma till din. Detta kan ge insikt i vilka partnerskap eller backlinks som är mest värdefulla för din webbplats.

Sökordsanalys

Att veta vilka sökord som driver trafik till din webbplats är kärnan i SEO (sökmotoroptimering). Med Google Analytics kan du granska vilka sökord som ger mest trafik, hur länge dessa besökare stannar, och vilken typ av konverteringar de genererar. Notera dock att på grund av sekretessinställningar kan vissa sökord visa upp som ”not provided”. Trots detta kan du fortfarande få en god uppfattning om vilka typer av innehåll och sökord som resonera bäst med din publik.

Publikrapporter

Publikrapporter i Google Analytics erbjuder en fördjupad inblick i vem dina besökare är, var de kommer ifrån, vilka enheter de använder och mycket mer. Dessa insikter hjälper webbplatsägare att bättre förstå sin målgrupp, vilket i sin tur kan informera innehållsstrategier, marknadsföringskampanjer och andra digitala initiativ.

Översikt av användare och sessioner

I denna avdelning kan du snabbt se antalet användare (individuella personer) som har besökt din webbplats, samt antalet sessioner (besök) de har gjort. Skillnaden här är att en användare kan ha flera sessioner. Du kan också se nyckelstatistik som sidvisningar per session, genomsnittlig sessionstid och avvisningsfrekvensen (procentandelen användare som lämnade din webbplats efter att ha sett endast en sida).

Demografi och intressen

Genom att aktivera demografiska och intresse rapporter i Google Analytics kan du få information om ålder, kön och intressen för din publik. Denna information kan hjälpa dig att skräddarsy innehåll för specifika demografiska grupper, eller för att rikta marknadsföringskampanjer mer effektivt. Det är dock viktigt att notera att denna data inte är 100% exakt, och baseras på användardata från tredjepartsleverantörer.

Teknik och mobila enheter

Med den ökade användningen av mobila enheter för webbsökning, har det blivit allt viktigare för webbplatsägare att förstå hur deras innehåll presterar på olika enheter och webbläsare. I den tekniska rapporten kan du se vilka webbläsare och operativsystem dina besökare använder mest, vilket kan informera beslut om webbplatsutveckling och optimering. Den mobila enhetsrapporten visar fördelningen av desktop, mobil och surfplatta användning, samt specifika enhetsmärken och modeller. Denna information är särskilt användbar när du testar eller utvecklar responsiv design eller mobila applikationer.

Beteenderapporter

Beteenderapporter i Google Analytics ger insikt i hur besökare interagerar med din webbplats. De visar vilket innehåll som är mest engagerande, hur användare navigerar genom din webbplats och var de eventuellt faller av. Genom att analysera denna data kan du optimera användarupplevelsen och uppmuntra önskade beteenden, såsom konverteringar eller nedladdningar.

Webbplatsens innehållsanalys

Denna del av beteenderapporterna ger dig en detaljerad översikt över hur varje sida på din webbplats presterar. Du kan se vilka sidor som har flest sidvisningar, hur länge användare stannar på varje sida, och avvisningsfrekvensen för varje sida. Denna information är värdefull för att identifiera styrkor och svagheter i ditt innehåll, vilket kan vägleda framtida innehållsstrategier.

Landningssidor och utgångssidor

Landningssidor är de sidor där besökare börjar sin session, medan utgångssidor är de sidor där besökare avslutar sin session. Genom att analysera dessa rapporter kan du se vilket innehåll som effektivt driver trafik till din webbplats, och på vilka sidor användare tenderar att lämna. Detta kan hjälpa dig att justera innehållsstrategier och förbättra användarens navigationsupplevelse.

Händelse- och konverteringsspårning

Med händelsespårning kan du mäta specifika interaktioner på din webbplats, såsom klick på knappar, nedladdningar eller spelade videoklipp. Konverteringsspårning, å andra sidan, hjälper dig att mäta hur ofta besökare tar önskade åtgärder, såsom att göra ett köp eller anmäla sig till ett nyhetsbrev. Genom att sätta upp och analysera dessa mål kan du se vilka aspekter av din webbplats som driver affärsvärde, och var det finns rum för förbättring.

Konverteringsanalyser

Konverteringsanalyser i Google Analytics ger insikt i hur väl din webbplats uppfyller sina affärsmål. Genom att mäta konverteringshastigheter och analysera konverteringsvägar kan marknadsförare och webbplatsägare förstå vilka delar av webbplatsen som fungerar bra och var det kan finnas flaskhalsar som hindrar användare från att konvertera.

Mål och konverteringsvägar

I Google Analytics kan du ställa in specifika ”mål” för att mäta hur väl din webbplats uppfyller dina affärsmål. Dessa mål kan variera från sidvisningar, evenemang, eller e-handelstransaktioner. När ett mål har upprättats kan du sedan se konverteringsvägar, vilket visar den väg som användare tar på din webbplats innan de genomför en konvertering. Detta kan hjälpa till att identifiera starka sidor i kundresan samt potentiella hinder som kan förbättras.

E-handelsöversikt

För webbplatser som driver e-handel är e-handelsöversikten i Google Analytics en ovärderlig resurs. Här kan du se detaljerad information om produkter som säljs, intäkter, konverteringshastigheter och mycket mer. Genom att granska denna data kan du identifiera vilka produkter som är mest populära, vilka marknadsföringsstrategier som ger bäst avkastning och var det kan finnas möjligheter att förbättra köpprocessen för att öka konverteringarna.

Ansluta GA med andra verktyg

Google Analytics (GA) erbjuder ett kraftfullt analysverktyg för webbplatsägare och marknadsförare. Men när det kombineras med andra verktyg, ökar potentialen för insikt och optimering. Genom att koppla samman GA med olika plattformar kan användare dra nytta av en mer holistisk bild av deras online närvaro och effektiviteten av deras marknadsföringsstrategier.

Integration med Google Ads

Att koppla samman Google Analytics med Google Ads ger marknadsförare möjligheten att se hur deras annonser presterar i förhållande till webbplatstrafik, konverteringar och andra viktiga KPI:er. Integrationen möjliggör även för mer avancerad remarketing genom att skapa anpassade målgrupper baserat på beteende i GA. Detta ger en djupare förståelse för vilka annonser som driver mest värde och hur man kan optimera sina annonsbudgetar för bästa möjliga avkastning.

Samverkan med Google Search Console

Genom att koppla samman Google Analytics med Google Search Console, får webbplatsägare och SEO-experter tillgång till värdefull information om organisk söktrafik. Integrationen av dessa två verktyg ger insikt i vilka söktermer som driver trafik till webbplatsen, hur webbplatsen rankar i Google sökresultat och vilka sidor som presterar bäst organiskt. Denna data kan sedan användas för att förbättra SEO-strategin, identifiera nya möjligheter eller rätta eventuella problem som kan påverka webbplatsens synlighet i sökresultaten.

Avancerade funktioner

Google Analytics erbjuder inte bara grundläggande insikter om din webbplats trafik, utan även avancerade funktioner som kan anpassas för att ge mer specifik och djupgående information om besökarnas beteende och konverteringar. Dessa funktioner hjälper dig att ta din dataanalys till nästa nivå och förbättra din online närvaro.

Segmentering och filter

Med segmentering kan användare bryta ner sin analysdata i mindre, mer specifika delar för att bättre förstå olika aspekter av deras trafik. Till exempel kan du segmentera din trafik baserat på geografisk plats, enhetstyp, trafikkälla, eller användarbeteende. Filter, å andra sidan, tillåter dig att utesluta eller inkludera specifik data, vilket är användbart för att eliminera intern trafik eller fokusera på en specifik del av din målgrupp.

Anpassade händelser och dimensioner

Google Analytics standardrapporter erbjuder mycket information, men ibland behöver du skräddarsy ditt spårningssystem för att fånga specifik information relevant för din verksamhet. Med anpassade händelser kan du spåra specifika interaktioner på din webbplats som inte automatiskt spåras av GA, såsom video visningar eller nedladdningar av en PDF. Anpassade dimensioner ger dig möjlighet att koppla extra data om dina användare eller sessioner, vilket kan kombineras med standard GA data för mer insiktsfulla analyser.

Användande av UTM-taggar

UTM-taggar är specifika koder som du kan lägga till i slutet av dina webbadresser för att spåra var din trafik kommer från mer exakt. De är särskilt användbara för att spåra effektiviteten av marknadsföringskampanjer. Till exempel kan du använda UTM-taggar för att se vilka klick från ett nyhetsbrev, sociala medier eller en annonskampanj som leder till konverteringar. Denna nivå av insikt hjälper marknadsförare att förstå vilka kanaler och kampanjer som ger bäst avkastning på investeringen.

Sekretess och dataskydd

Med den ständigt växande mängden data som samlas in online har sekretess och dataskydd blivit en central fråga för många organisationer. Google Analytics, som ett av de mest populära analysverktygen i världen, hanterar en enorm mängd användardata. Det är därför kritiskt att förstå hur denna data behandlas, skyddas och används, både för att uppfylla lagkrav och för att bygga förtroende med dina webbplatsbesökare.

GDPR och Google Analytics

GDPR, eller General Data Protection Regulation, är en europeisk lagstiftning som syftar till att skydda den personliga datan av EU-medborgare. Den ställer höga krav på transparens, medgivande och dataskydd. Google Analytics-användare behöver vara medvetna om hur de samlar in, lagrar och använder data för att följa GDPR. Detta kan inkludera att säkerställa korrekt medgivande innan spårningskoder implementeras, ge besökare möjlighet att avstå från spårning, och se till att data inte lagras längre än nödvändigt.

Anonymisering av IP-adresser

För att skydda användarnas integritet erbjuder Google Analytics möjligheten att anonymisera IP-adresser. Detta innebär att den sista delen av varje besökares IP-adress avlägsnas innan data lagras, vilket gör det omöjligt att exakt identifiera en specifik individ baserat på denna information. För webbplatser och organisationer som är särskilt känsliga för sekretessfrågor, eller de som verkar inom strikta jurisdiktioner, är detta ett viktigt steg för att säkerställa att användarnas rättigheter och integritet respekteras.

Problemlösning och vanliga frågor

Även om Google Analytics är ett kraftfullt och pålitligt verktyg, kan användare stöta på problem eller ha frågor om deras data. Att förstå de vanligaste problemen och hur man löser dem kan hjälpa till att säkerställa att du får de mest exakta insikterna från din analys.

Varför stämmer inte datan?

Det är inte ovanligt att märka inkonsekvenser i Google Analytics-data. Det kan finnas flera skäl till detta:

 1. Dubbla spårningskoder: Om samma Google Analytics spårningskod finns på en sida mer än en gång kan det leda till dubbelt räknade sidvisningar.
 2. Filterinställningar: Felaktigt konfigurerade filter kan exkludera viktig data eller inkludera oönskad trafik.
 3. Tidszonskillnader: Kontrollera att tidszonen i ditt Google Analytics-konto matchar den i andra system du jämför med.
 4. Taggproblem: Kanske har spårningskoden inte lagts till på alla sidor, eller en uppdatering av din webbplats har brutit koden.

Det är viktigt att regelbundet granska din Google Analytics-konfiguration för att säkerställa dataintegritet.

Hur spårar jag klick på externa länkar?

Att spåra klick på externa länkar kan ge insikt i hur användare interagerar med ditt innehåll och vilka resurser de finner värdefulla. För att spåra dessa klick:

 1. Händelsesporning: Använd Google Analytics händelsesporning för att spåra klick. Du kan lägga till en liten bit av JavaScript till varje extern länk för att skicka en händelse när den klickas.
 2. Google Tag Manager: Ett ännu smidigare sätt att spåra externa länkklick är med hjälp av Google Tag Manager, där du kan skapa en tagg och triggern för externa länkklick.
 3. Använd plugins eller tillägg: Om din webbplats använder ett CMS som WordPress finns det plugins tillgängliga som automatiskt spårar klick på externa länkar i Google Analytics.

Kom ihåg att alltid informera användarna om du spårar deras interaktioner på webbplatsen, särskilt om det gäller länkar som leder dem bort från din sida.

Framtida utveckling och nyheter

Teknologin inom digital analys utvecklas ständigt. Medan det är svårt att förutsäga framtida innovationer med precision, ser vi en tydlig trend mot mer sofistikerad och automatiserad datainsamling och -analys i Google Analytics och andra plattformar.

Förväntade uppdateringar

Google är känt för att ständigt förbättra och uppdatera sina produkter. Även om exakta uppdateringar är svåra att förutsäga, kan vi förvänta oss större integration med andra Google-produkter, förbättringar inom AI och maskininlärning samt mer anpassningsbara rapporteringsfunktioner.

Nya funktioner och verktyg

Nya verktyg kan inkludera allt från förbättrade mobila analysfunktioner till djupare insikter om användarbeteende genom maskininlärning. Dessutom kan integrationer med andra plattformar bli smidigare, vilket ger en mer holistisk bild av användarbeteendet.

Slutsats

Google Analytics spelar en central roll i att förstå webbplatsens prestanda och användarbeteende. Det ger de insikter som är nödvändiga för att göra informerade beslut om webbplatsens innehåll, design och marknadsföringsstrategi.

Betydelsen av Google Analytics för webbplatsens framgång

Att förstå hur användare interagerar med din webbplats är kritiskt för dess framgång. Google Analytics erbjuder denna insikt, vilket möjliggör optimering av användarupplevelsen och ökar chanserna för att uppnå affärsmål.

Uppmaning till webbplatsägare

Varje webbplatsägare bör prioritera att implementera och övervaka Google Analytics. Genom att förstå din webbplatsdata kan du skapa en bättre upplevelse för dina besökare och öka konverteringsgraden.

Vikten av att regelbundet övervaka och agera på GA-data

Din webbplats är dynamisk och förändras ständigt. Därför är det viktigt att regelbundet övervaka din Google Analytics-data och anpassa din strategi baserat på de insikter du får. Att agera på denna data kan vara skillnaden mellan en framgångsrik webbplats och en som underpresterar.

Karl Åhgren
Karl Åhgren