GMB - Google My Business

GMB – Google My Business

Google My Business, ofta förkortat som GMB, är en kostnadsfri tjänst från Google som låter företagare hantera hur deras verksamhet presenteras på Google Sök och Maps.

Med en alltmer digitaliserad värld är det avgörande för företag att ha en närvaro där kunderna söker, vilket oftast är online.

Optimera med GMB: En Komplett Guide

I den digitala tidsåldern är det viktigt att inte bara ha en online närvaro, utan att se till att denna närvaro är optimerad för att attrahera och behålla kunder. Genom att använda Google My Business kan företag säkerställa att de är synliga för potentiella kunder och erbjuder den information som användarna letar efter.

Vad är Google My Business?

Google My Business är en plattform som tillåter företagsägare att lista sin verksamhet på Google, vilket gör att den visas när någon söker efter relevanta tjänster eller produkter i ett visst geografiskt område. Förutom grundläggande kontaktinformation kan företag lägga upp bilder, svara på recensioner, publicera inlägg och till och med svara på kunders frågor.

Varför är det viktigt för företag?

I en tid då de flesta konsumentbeslut påbörjas med en online-sökning, är det avgörande för företag att vara närvarande och synliga på plattformar som Google. Med GMB kan företag:

 • Förbättra sin lokal synlighet
 • Interagera med kunder genom recensioner och frågor
 • Uppdatera sina verksamhetsuppgifter snabbt och enkelt
 • Dela nyheter, erbjudanden och evenemang direkt med sin målgrupp

Kort sagt, Google My Business erbjuder företag en direkt kanal till sina kunder och potentiella kunder, vilket gör det till ett oumbärligt verktyg i dagens konkurrensutsatta digitala landskap.

Steg-för-Steg Guide till att Sätta Upp Ditt GMB-Konto

Att sätta upp ett Google My Business-konto kan verka överväldigande vid första anblicken, men genom att följa dessa enkla steg kan du säkerställa att ditt företag drar full nytta av denna kraftfulla plattform.

Hur man skapar ett konto

 1. Besök den officiella Google My Business-webbplatsen.
 2. Klicka på ”Börja nu” eller ”Logga in” om du redan har ett Google-konto.
 3. Följ anvisningarna för att lägga till ditt företag. Här kan du fylla i din affärsnamn, plats, och andra viktiga detaljer.

Verifiering av ditt företag Efter att ha lagt till ditt företag kommer Google att be om verifiering för att säkerställa att din verksamhet är äkta. Detta kan ske via telefon, e-post, eller postkort till din angivna företagsadress.

Optimala inställningar för ditt företagsprofil När ditt konto är verifierat är det viktigt att optimera din profil. Detta inkluderar att fylla i alla relevanta detaljer, ladda upp högkvalitativa bilder och ange korrekta öppettider.

Nyckelelement i Din GMB-Profil

Det finns flera nyckelelement i din GMB-profil som är avgörande för att förbättra din synlighet och engagemang med kunder.

Affärsinformation

Fyll i all relevant information om ditt företag, inklusive namn, adress, telefonnummer, webbplats och öppettider. Att hålla denna information uppdaterad är avgörande för att försäkra kunderna om att de får korrekt information.

Foton och videor

Bilder och videor hjälper till att göra din GMB-profil mer engagerande och ger kunderna en känsla av vad de kan förvänta sig. Ladda upp bilder av din butik, produkter, personal och andra relevanta aspekter av din verksamhet.

Recensioner och svar

Kunder kan lämna recensioner på din GMB-profil. Det är viktigt att svara på dessa recensioner, både de positiva och negativa, för att visa att du bryr dig om kundens feedback.

Frågor och svar

Detta avsnitt tillåter kunder att ställa frågor direkt på din GMB-profil. Var proaktiv och besvara dessa frågor snabbt för att ge tydlig och relevant information till dina potentiella kunder.

Optimering av Ditt GMB-Innehåll för Sökmotorer

Google My Business är inte bara en plattform för att visa upp ditt företag; det är också ett kraftfullt verktyg för lokal SEO-optimering. Genom att noga justera ditt GMB-innehåll kan du förbättra din online synlighet och attrahera fler kunder till din verksamhet.

Rätt nyckelord och beskrivning

Nyckelord är ryggraden i SEO. För ditt GMB-konto betyder detta att välja de rätta orden som beskriver din verksamhet. Tänk på de ord eller fraser som potentiella kunder kan använda för att söka efter dina produkter eller tjänster. Implementera dessa nyckelord naturligt i din företagsbeskrivning, tjänstelista, och inlägg. Men undvik att överanvända nyckelord, då detta kan ses som ”keyword stuffing” och skada din rankning.

Använda inlägg för att uppdatera kunder

Inläggsfunktionen i GMB tillåter företag att lägga upp nyheter, erbjudanden, händelser och mer. Dessa inlägg kan hjälpa till att hålla din profil uppdaterad och relevant. Genom att regelbundet publicera inlägg kan du informera kunder om senaste nytt, specialerbjudanden eller kommande evenemang, samtidigt som du förbättrar din online närvaro.

Hur man samlar positiva recensioner

Recensioner spelar en avgörande roll i hur ditt företag uppfattas online. Här är några steg för att uppmuntra positiva recensioner:

 1. Fråga nöjda kunder direkt: Om någon ger positiv feedback i butiken eller via e-post, be dem att lämna en recension på GMB.
 2. Skapa enkel åtkomst: Dela länkar till din GMB-profil på din webbplats, sociala medier, eller i e-postsignaturer för att göra det enkelt för kunder att lämna recensioner.
 3. Svara på alla recensioner: Genom att tacka för positiva recensioner och adressera negativa på ett professionellt sätt visar du att du bryr dig om kundfeedback, vilket kan uppmuntra fler att dela sina upplevelser.
 4. Uppmuntra ärlighet: Istället för att be om en ”5-stjärnig recension”, be kunder att dela sin ärliga upplevelse, vilket ger en genuin bild av ditt företag.

Analysera GMB-Performance

För att fullt ut dra nytta av alla fördelar som Google My Business erbjuder är det viktigt att regelbundet övervaka och analysera dess prestanda. Genom att förstå hur användare interagerar med din profil kan du göra nödvändiga justeringar och förbättra din närvaro i sökresultaten.

Introduktion till GMB-Insights

GMB-insikter ger användbara data om hur besökare hittar din företagsprofil och hur de interagerar med den. Du kan se information om antal visningar, klick, samtal, och mer. Denna sektion är en skattkista av information som kan hjälpa dig att förstå din kundbas bättre och optimerar din GMB-profil för bästa resultat.

Viktiga nyckeltal att hålla koll på

 1. Sökningar: Hur ofta visas din företagsprofil i Google-sökningar?
 2. Visningar: Hur många gånger visas din profil på Google Sök och Google Maps?
 3. Engagemang: Antal klick till din webbplats, samtal, vägbeskrivningar och foto-visningar.
 4. Recensioner: Hur många nya recensioner får du, och vad är genomsnittsbetyget?

Genom att hålla ett öga på dessa nyckeltal kan du identifiera möjligheter för förbättring och anpassa din GMB-strategi därefter.

Förbättra din lokala SEO med GMB-data

Data från GMB-insikter kan ge värdefull information för att förstärka din lokala SEO-strategi. Till exempel, om du ser att många användare klickar för vägbeskrivningar till din verksamhet från ett specifikt geografiskt område, kan du överväga att rikta in din lokal marknadsföring mer mot det området.

Likaså, om ett visst inlägg eller erbjudande får högt engagemang, kan det vara värt att utforska liknande kampanjer i framtiden. Genom att kombinera insikter från GMB med andra SEO-verktyg och tekniker kan du skapa en kraftfull strategi för lokal online-närvaro.

Vanliga Frågor & Misstag med GMB

Som med alla verktyg, finns det vanliga frågor och misstag som kan uppstå när man använder Google My Business. Att känna till dessa kan spara dig mycket tid och frustration, samt säkerställa att du får ut det mesta av din GMB-profil.

Hur man löser vanliga problem

 1. Profilen visar ”Verifiering pågår”: Detta kan bero på att du nyligen har skapat eller ändrat din profil. Om det dröjer länge, kontrollera att verifieringskoden har kommit fram per post eller via annan vald metod.
 2. Företagsinformationen är felaktig: Se till att uppdatera din information regelbundet och bekräfta att ingen annan har åtkomst till din profil och gör obehöriga ändringar.
 3. Recensioner visas inte: Det kan ta lite tid innan recensioner visas. Om en recension bryter mot Googles riktlinjer kan den också tas bort.
 4. Bilder nekas eller tas bort: Se till att alla bilder följer Googles riktlinjer för innehåll och kvalitet.

Missar att undvika

 1. Inkorrekt information: Dubbelkolla alltid att ditt företags namn, adress och telefonnummer är korrekt och konsekvent över alla plattformar.
 2. Överser recensioner: Svara regelbundet på recensioner, både positiva och negativa, för att visa att du värdesätter kundfeedback.
 3. Inte uppdatera regelbundet: Lägg upp nya bilder, erbjudanden och uppdateringar för att hålla din profil aktuell och engagerande.
 4. Överanvändning av nyckelord: Medan det är bra att inkludera relevanta nyckelord i din företagsbeskrivning, bör du undvika att ”stoppa” beskrivningen full med nyckelord, vilket kan ses som spam.

Genom att vara medveten om dessa vanliga misstag och problem kan du maximera din närvaro på Google My Business och säkerställa att din profil representerar ditt företag på bästa möjliga sätt.

Framtiden för Google My Business

Med teknikens snabba framsteg anpassar sig företag och tjänster ständigt för att möta nya trender. Google My Business (GMB) är inget undantag. Med ökad konkurrens inom digital marknadsföring och sökoptimering, hur kan vi förvänta oss att GMB kommer att utvecklas framöver?

Förväntade uppdateringar och funktioner

Google är känt för att ständigt introducera nya funktioner för att förbättra användarupplevelsen. Förvänta dig ännu mer anpassningsbara profilalternativ, ännu mer detaljerade insikter och kanske nya sätt att engagera med kunder direkt via plattformen.

Anpassning till mobila enheter och röstsök

Med ökningen av röstassistentanvändning som Google Assistent, är det troligt att GMB-profiler kommer att optimeras ytterligare för röstsökningar. Dessutom, medan GMB redan är mobilt vänligt, kan vi förvänta oss ytterligare anpassningar specifikt riktade mot mobilanvändare, givet hur kritisk denna demografiska data är för lokala företag.

Slutsats

Google My Business är en ovärderlig resurs för företag, speciellt för de som är lokalt baserade. Med de ständiga förändringarna inom digital marknadsföring är det avgörande att hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna och bästa praxis för att optimera din GMB-närvaro.

Sammanfattning och vikten av GMB för lokala företag

För lokala företag har GMB blivit en av de mest effektiva verktygen för att öka synligheten, engagera med kunder och driva försäljning. Dess funktioner, som recensioner, inlägg, och detaljerad företagsinformation, ger företag en direkt plattform att kommunicera med potentiella kunder.

Uppmaning till handling för företagare att börja eller optimera sin GMB-närvaro

Om du är företagare och ännu inte utnyttjat kraften i Google My Business, är det dags att komma igång. Och för de som redan är aktiva, kom ihåg att regelbundet uppdatera och optimera din profil för att dra nytta av de senaste funktionerna och förbli relevant i sökresultaten. Din närvaro på GMB kan vara den avgörande faktorn för att en kund väljer just ditt företag. Så vänta inte, dyk in i GMB-världen idag!

Karl Åhgren
Karl Åhgren